خواص زایلن
تتراکلرو-ام-زایلن به انگلیسی : Tetrachloro-m-xylene
فرمول شیمیایی زایلن C8H6Cl4 و جرم مولی آن ۲۴۳٫۹۴۵۲۴ گرم بر مول میباشد. یک ترکیب شیمیایی به صورت مخلوطی چرب و مایعی بی رنگ است و اغلب به عنوان حلال در واکنش های شیمیایی در نظر گرفته می¬شود. سه ایزومر زایلن فرمول مولکولی C8H10 دارند اگرچه فرمول نیمه ساختاری آن C6H4(CH3)2 است. حدود نیم تا یک درصد از نفت خام را زایلن تشکیل میدهد و به مقدار کمتر در گازوئیل و سوخت هواپیما یافت می¬شود. زایلن سه فرم ایزومری دارد که ایزومر ارتو(o-)، متا(m-)، و پارا(p-) نامیده می¬شوند. نامگذاری هر ایزومر بر اساس این است که کدام اتم کربن (از حلقه بنزن) به دو گروه متیل متصل است. ایزومر P اغلب به ترفالات اسید اکسید می¬ شود.
زایلن تجاری یا آزمایشگاهی شامل حدود 50-40 در صد m -زایلین ، و بیش از 20 درصد o -زایلن ،p -زایلن و اتیل بنزن است. خواص فیزیکی و شیمیایی ایزومرهای مختلف با هم متفاوت است.
قیمت زایلن
شرکت مبتکران شیمی آمادگی خود را جهت فروش زایلن و سایر حلال های شیمیایی مورد نیاز صنایع اعلام می دارد. جهت اطلاع از قیمت زایلن و کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین ما تماس بگیرید.
تولید زایلن
در یونانی xylo به معنی چوب است. زایلن یا دی متیل بنزن یک مخلوط هیدروکربن آروماتیک متشکل از یک حلقه بنزن با دوگروه متیل است که جابجا می¬شوند. زایلن از جمله محصول های مهم پتروشیمیایی است که هنگام ساخت سوخت به دلیل کربنه شدن زغال سنگ کک تولید می¬شود. این ترکیب اولین بار توسط یک شیمیدان فرانسوی به نام آگوست کاهور در سال 1850 به عنوان یکی از اجزای قطران چوب کشف و جداسازی شد. سالانه چندین میلیون تن زایلن در جهان تولید می¬شود. زایلن در اثر متیلاسیون بنزن و تولوئن نیز ایجاد می¬ شود.
کاربرد زایلن
زایلن یکی از اجزای اصلی نفت خام می باشد و حلال مهمی است. زایلن در صنعت تولید چسب برای کاهش ویسکوزیته و تولید این پلیمر مورد نیاز است. در صنعت تولید پوشش های ضد آب و لوله های خط انتقال زایلن به میزان زیاد مورد استفاده قرار می-گیرد.
شستشو ی تجهیزات حمل و نقل شامل تمیز کردن داخل کامیون ها، ریل های راه آهن، ظروف چند وجهی مخازن هواپیما، ظرف رنگ های قدیمی، همه و همه کاربردهای زایلن هستند همانند اتیلن گلایکول و تولوئن. زایلن ماده خام تولید اتیل بنزن نیز می-باشد.
خطرات زایلن
به علت قابلیت اشتعال، بخار آن باعث آتش سوزي مي شود . براي چشم و همين طور براي غشاي مخاطي و تنفسي مضر مي باشد و تماس با اين مايع سبب تورم جدي پوست و ناراحتي چشم مي شود. استنشاق آن و همچنين قورت دادن آن بصورت اتفاقي و يا جذب آن از طريق پوست بسيار زيان آور مي باشد .